Monte Cucco
Het parco regionale di Monte Cucco is uitermate geschikt voor wandelingen. Bijna alle dorpen in het park zijn van Romeinse oorsprong en liggen aan de oude Via Flaminia. Elk dorp is knooppunt van wandelpaden, die het park doorkruisen. Vanaf de pian di cavalli kan je naar de top wandelen, mooi! Je krijgt uitzichten over heel Umbrie! In dit park ligt ook de Grotta di Monte Cucco, dit is een onderaards grottenstelsel, waarvan de diepte 920 m. is en een lengte van 30 km. Dit is de uitgelezen plaats voor liefhebbers van speleologie en abseilen!

Wandelen: Het Park van de Monte Cucco ligt vlakbij Gubbio (en dus in Umbrie), aan de grens met de Marken. Het park
is 10.000 ha. groot. Op de hoogvlakte Pian di Cavalli zie je vaak wilde paarden (cavalli) ongestoord over de vlakte galopperen. Vanaf een goed onderhouden wandelpad kan je vanaf hier de Monte Cucco in een uur beklimmen. Vanaf de top heb je bijna heel Umbrië aan je voeten liggen. Meer informatie: Villa Anita – via Matteotti, 52 06028 Sigillo (Perugia)- Tel. 075 9177326 – website: www.parks.it/parco.monte.cucco. 

Een hele mooie wandeling, is de wandeling met nr 225. Deze gaat door een eeuwenoud beukenbos en vertrekt aan Ristorante di Tobia. Hier ligt ook de Rio Freddo en een waterval vlakbij, hier zijn regelmatig abseilers actief. De wandeling is 10km, maar toch 4 uur wandelen met de 380 hoogte meters, het is stevig klimmen! Neem een picknick mee en voldoende drinken. Ristorante Tobia is perfect na deze wandeling, maar let wel op het uur, het is gesloten vanaf 14h30 voor een pranzo (lunch).

Grotten di Monte Cucco: dit is een onderaards grottenstelsel, waarvan de diepte 920 m. is en een lengte van 30 km. Slechts een klein deel is voor toeristen toegankelijk. Een ontdekkingsrondleiding duurt 2-3 uur. Hiervoor moet je niet reserveren en er zijn 2 rondleidingen per dag (om 10h en om 15h). Er zijn ook meer speleologie events, die duren 4-5 uur, die kunnen enkel na reservering en zijn voor minimaal 8 personen. Geoefende speleologen kunnen tot bijna 1000 m. diep in de grotten afdalen. Elke toer is steeds met een gids, en de gidsen spreken ook Engels. De binnen temperatuur van de grotten is rond de 6 graden (ook in de zomer), dus juiste kledij is aan te raden. Best de website raadplegen voor de juiste dagen en uren https://www.grottamontecucco.umbria.it

Code: