In Italië heet onze regio ‘Le Marche’, maar in het Nederlands eerder genoemd als ‘De Marken’. De naam is afgeleid van het Germaanse woord ‘mark’, wat grens betekent. De Marken wordt ‘het nieuwe Toscane’ genoemd omdat het minstens zo mooi is maar gelukkig nog veel minder bezocht. De regio werd in 2020 zelfs gerankt als de 2de mooiste vakantiebestemming door Lonely Planet. De regio is rijk aan talloze culturele schatten. Met duizenden kerken, meer dan 1000 geregistreerde monumenten, 106 kastelen, 15 forten en 71 historische theaters heeft De Marken zelfs de hoogste dichtheid aan musea en kunstverzamelingen van heel Italië. De Marken is gelegen in het midden van Italië, tussen de Appenijnen en de Adriatische zee. De kustlijn in deze regio is ongeveer 170 kilometer lang en heeft meerdere fraaie zand- en kiezelstranden. Ons huis ligt ongeveer 50km van de adriatische kust, ter hoogte van Fano en Marotta. In het noorden grenst de regio aan de regio Emiglia Romagna, in het westen aan Umbrië en in het zuiden aan de Abruzzen. 

  • Het noorden van Le Marche, tussen Pesaro en Fano en landinwaarts, kenmerkt zich door een afwisselend heuvellandschap wat al snel overgaat in bergen.
  • Het midden van Le Marche, vanaf Ancona landinwaarts, is wat weidser met brede dalen die ook daar de bergen in lopen.
  • Het zuiden van Le Marche is, met name aan de kust, iets mediterraner met palmbomen aan de stranden. De afstand tot de bergen is wat groter, maar ze zijn ook hoger.

    Ons huis ligt in het noorden van De Marken dat zich kenmerkt door een afwisselend heuvellandschap wat al snel overgaat in bergen. We kijken uit op de bergketen van de Monte Catria, met ondermeer bergtoppen zoals de Monte Acuto, Monte Nerone en Monte Petrano. Deze bergketen heeft ook bekendheid, als onderdeel van de Giro d’Italia.  De Via Flaminia loopt vlakbij ons huis, deze historische route verbond Rimini met Rome en werd gebouwd door censor Gaius Flaminius. Tijdens de Romeinse verovering van Europa marcheerden de legioenen over deze weg naar het noorden. Gedurende de keizertijd is de weg vaak verbeterd en gerepareerd, en werd er nl. ook een tunnel gebouwd, de Galleria del Furlo, deze is nog steeds in gebruik. Tegenwoordig is een groot deel van de Via Flaminia de weg SS3 (Strada Statale 3) een van de belangrijkste wegen van Rome (West) naar de Adriatische Zee (Oost).

Code: