Sassoferrato
Het 3de historisch stadje dichtbij, zoals Cagli en Pergola. Dit ligt ongeveer 11km van ons huis. Sassoferrato heeft verrassend veel te bieden. Het historisch centrum is heel mooi en ligt ook boven op een heuvel zoals Castello di Frontone. Er is een museum in het palazzo, helemaal op de top van deze heuvel is er een park op een rots, met een grote en toffe pizzeria met de toepasselijke naam 'La Rocca' Tevens staat Sassoferrato bekend voor zijn vroegere sulfaatmijnen in de frazione Cabernardi. Deze mijnen zijn gesloten sinds 1959, maar de historische site is nog steeds te bezichtigen. En dan is er ook nog de molen 'Molino del Capo del piano' te bezichtigen. Elke vrijdagmorgen is hier tevens een grote markt.

Als je op piazza Matteotti bent, raad ik aan om eerst te genieten van een cappucino of een spritz in het barretje daar. Wees een echte Italiaan, en geniet van de typische italiaanse bars! Wil je graag toeristische informatie, ga dan het gemeentehuis (municipio) binnen en koop daar bv. kaartjes voor het archeologisch museum, dat gelegen is in het palazzo die Priori. Wandel nadien zeker ook verder naar boven , naar de rots ‘La Rocca’ en misschien wil je hier wel je lunch of diner nemen in het restaurant ‘La Rocca’.

Sulfaatmijnen site van Cabernardi
Vlakbij, en tevens onderdeel van Sassoferrato, ligt Cabernardi, de oude restanten van de sulfaat mijnen. De zwavelwinning was een belangrijke bron van inkomsten, maar werden gesloten in 1959. Je kan deze sulfaatmijnen bezoeken, alsoook het bijbehorende museum. Op volgende websites vind je mogelijkheden om zo’n rondleiding te doen: www.alestetour.it  ofwel www.happennines.it. Vaak organiseren zij iedere week, op een vaste dag, een avond tour van /+/- 4 uur (die start rond 19h) onder de event naam: ‘Itinerario tra terra & solfo’. Tickets kosten rond de 15 euro en is ook voor kinderen.

Molino del Capo del piano
Net zoals de sulfaatmijnen niet zichtbaar zijn als uitstap in Sassoferrato, is dat tevens voor deze molen. Om de molen te bezichtigen kan je ook reserveren bij www.happennines.it. Maar misschien is het leuk om enkel de omgeving al te ontdekken. Deze molen, met een opmerkelijke waterval, ligt bij de samenvloeiing van de rivieren Sentino, Marena en Sanguerone. De constructie is van rond 1450.

 

Code: