Kerstmarkten en Presepe
De winterperiode is een mooie en speciale periode in de Marken. De Kerstperiode is tussen de feestdag 8 december (Immaculata feestdag) en 6 januari (La Befana) is er vaak heel wat te doen in de omliggende dorpen, het is een periode die gewijd wordt aan ‘il Natale’ (Kerstmis). Je vindt overal kerstmarkten en presepe. Een presepe is een heel oude en mooie traditie in Italië, te vergelijken met onze kerststallen maar dan veel uitgebreider. Het geeft niet alleen vorm aan de geboorte van Christus, maar is ook een uitbeelding van oude ambachten die verdwenen zijn.

Mercantino di Natale in Castello di Frontone : Vanaf einde November tem midden December is er ieder weekend (4-5 weekends) kerstmarkt in het kasteel in Castello di Frontone. Je kan op die dagen niet met de auto naar Castello rijden, je moet je auto parkeren op de parking over het gemeentehuis (il municipio) in Frontone. Daar kan je het ticket kopen voor de kerstmarkt en tevens de kerstbus nemen naar boven naar Castello. Deze bus rijdt continu op en neer, dus geen zorg mbt het uur, het is een permanente pendelbus.

Mercantino di Natale in Candelara: Een indrukwekkende kerstmarkt, zeer populair en er komt enorm veel volk op af. Je zou het niet geloven als je ernaar toerijdt, omdat het maar een klein gehucht (frazione) is van Pesaro. Het ligt 6km verder (hogerop), en is dus perfect te combineren met een uitstap naar Pesaro aan de kust, waar er ook een kerstmarkt is. Dat is eerder een klassieke kerstmarkt met allemaal kerstkraampjes op het grote plein en een ijsschaatspiste. Candelara is helemaal rond ‘kaarsen’, zoals de naam van het gehucht ook aangeeft. Heel mooi en er zijn, op bepaalde tijdstippen, ook wat spektakels/optredens te zien. Het is enkel in het weekend en start einde November tot mid december. Maar raadpleeg zeker hun website www.candelara.it of facebook pagina ‘Proloco Candelara’, waar je de juiste data en het programma kan vinden.

Presepe in Gubbio: De presepe in Gubbio staat ook van 8 december tem 6 januari. Gubbio profileert zich als una Città di Natale (de stad van de kerst) en er is vanalles te zien. De Presepe in de borgo van San Martino is enorm groot, er staan prachtige taferelen uitgebeeld in wel meer dan 7 straten en aan de rivier, echt indrukwekkend. Ook de immens grote kerstboom tegen de heuvel is indrukwekkend. Deze is wel het beste te zien als het donker is. Ga dus pas in de (late) NM om het volledige kerstgevoel te krijgen. Er is een website met alle activiteiten. Sinds 2018 noemt Gubbio zichzelf Christmasland. http://www.gubbionatale.it 

Presepe vivente in Genga (Grotte di Frassassi): Dit is een levende presepe, dus met echte mensen, en is opgebouwd met 300 levende figuranten van het middeleeuws stadje Genga. Dat betekent dat die maar op 3 dagen per jaar doorgaat, typisch op 26 December (San Stefano feestdag), 30 december en op 6 januari (Epifania/La Befana feestdag). Je moet je auto parkeren aan de Grotte di Frassassi en daar ga je met een speciale bus naar “Madonna di Frassassi”, en die brengt je naar de Tempio del Valadier. Tickets koop je op de bus of aan de ticket balie waar je toekomt met de bus. Best de website raadplegen: https://presepedigenga.it . We hebben daar ook een zelfgemaakt YouTube filmpje https://www.youtube.com/watch?v=gA7KmZ803cc van gemaakt. (creator Wim Jacobs).

Code: